Hur uppstår migrän?
Den exakta mekanismen bakom migrän är fortfarande okänd, men den tros vara kopplad till förändringar i nervcellernas och blodkärlens funktion. En obalans i signalsubstanser, såsom serotonin, kan spela en roll i migränattacker. Dessutom kan en överaktiv nervstruktur i hjärnan och inflammatoriska reaktioner vara bidragande faktorer. Forskning tyder på att migrän kan vara kopplad till hjärnans oförmåga att reglera smärta och stimuli på ett normalt sätt.
Olika typer av migrän
Migrän delas in i två huvudtyper: migrän med aura och migrän utan aura.
- Migrän utan aura inträffar plötsligt utan förvarning och är den vanligaste typen av migrän. Den yttrar sig som intensiv huvudvärk och kan förekomma tillsammans med andra symtom.
- Migrän med aura innebär att patienten upplever så kallade aura-symptom innan själva huvudvärken. Dessa symtom kan inkludera synstörningar (ljusblixtar, sicksackmönster eller suddig syn), domningar i armar och ben, yrsel eller svårigheter att tala. Aura-symptomen kan vara i flera minuter till timmar och ibland inträffa utan efterföljande huvudvärk.
Symptom vid migrän
Under ett migränanfall kan flera olika symtom uppstå:
- Stark, pulserande och ensidig huvudvärk
- Medelsvår till svår smärta som påverkar dagliga aktiviteter
- Illamående och kräkningar
- Extrem ljus-, ljud- och luktöverkänslighet
- Aura-symptom som synstörningar, domningar eller svårigheter att tala
- Anfallet kan vara i flera timmar upp till tre dygn
- Fysisk ansträngning förvärrar smärtan
Riskfaktorer och utlösande faktorer
Både genetiska och miljömässiga faktorer påverkar risken för migrän. Om migrän finns i nära släkten ökar risken avsevärt, vilket tyder på en stark genetisk komponent. Hormonella förändringar kan också spela en roll, vilket gör att migrän är vanligare hos kvinnor, särskilt under menstruationscykeln.
Miljöfaktorer och livsstil kan också bidra till att utlösa migränattacker. Vanliga utlösande faktorer inkluderar:
- Vissa livsmedel och drycker, som rödvin, öl, ost och choklad
- Hormonella förändringar (t.ex. under menstruationen)
- Stress och sömnbrist
- Stark belysning och höga ljud
- Väderförändringar och lufttrycksskiftningar
- Fysisk trötthet och ansträngning
Diagnos och behandling av migrän
Diagnosen migrän ställs genom en klinisk bedömning baserad på patientens symptom. I vissa fall kan bilddiagnostik, som magnetröntgen av hjärnan, utföras för att utesluta andra neurologiska tillstånd.
Behandling av migrän delas in i tre huvudkategorier:
- Akut behandling – syftar till att lindra pågående migränattacker så effektivt som möjligt. Vanliga läkemedel inkluderar antiinflammatoriska läkemedel (t.ex. ibuprofen) och migränspecifika läkemedel som triptaner.
- Förebyggande behandling – för patienter med frekventa eller svåra anfall kan långvarig medicinering minska migränens frekvens. Exempel inkluderar betablockerare, epilepsiläkemedel och botox-injektioner.
- Livsstilsändringar – regelbunden sömn, balanserad kost, motion och stresshantering kan minska antalet migränattacker och deras svårighetsgrad.
Migrän och genetisk benägenhet
Eftersom migrän delvis är en ärftlig sjukdom kan genetiska tester hjälpa till att identifiera individuell risk. EasyDNA:s genetiska test inkluderar analyser av gener som kan kopplas till migrän. Genetisk testning kan ge värdefull information om en persons benägenhet för migrän och hjälpa till med individanpassade behandlingsstrategier.