Kom igång

Nedan hittar du steg-för-steg-instruktioner samt en lista med material som du behöver för att göra ett eget provtagningskit. Var vänlig kom ihåg att vi behöver ett skriftligt medgivande från provgivarna innan vi kan analysera provet. Du behöver även skriva ut en inlämningsblankett, vilken behöver fyllas i och skickas till oss tillsammans med ditt prov.

Försiktighetsåtgärder

  • Provdeltagare bör undvika att äta eller dricka minst 1 timme innan provtagning.
  • Vuxna och barn: Skölj munnen med ljummet vatten innan provtagning. Använd ej munskölj eller tandkräm.
  • Spädbarn: Undvik att amma 1 timme innan provtagning. Låt barnet dricka ljummet vatten innan provtagning.
  • Rör EJ den bomullsbeklädda änden på bomullspinnen; inte ens för att kolla om den är torr.

Hur du gör ditt provtagningskit

1. Du behöver 4 sterila bomullspinnar/tops per testdeltagare. Dessa kan köpas på apoteket. Om bomullspinnen har 2 bomullbeklädda ändar, klipp av den ena bomullsänden innan provtagningen. Det är viktigt att inte röra den bomullbeklädda änden med fingrarna.

2. Du kommer också behöva papperskuvert vari du placerar bomullspinnarna efter att proven tagits (ett kuvert per testdeltagare).

Provtagningsinstruktioner

Steg 1

Förbered ett kuvert för varje testdeltagare. Skriv tydligt följande uppgifter på kuvertet: Ditt referensnummer (detta får du av vår kundtjänst när du beställer ditt test), Fullständigt namn, Födelsedatum samt Relation: Trolig fader, barn osv.

Steg 2

Gnugga den bomullsbeklädda änden av topsen mot insidan av kinderna, tandkött och bakom läpparna. Gör detta i 10 sekunder. Kom ihåg att det huvudsakligen är kindceller som samlas in och inte saliv, se därför till att gnugga mot insidan av kinden. Gör detta med alla 4 bomullspinnar. Upprepa proceduren för varje testdeltagare.

Steg 3

Låt topsen torka i minst en timme. Tips: Placera topsen upprätt i ett rent glas, utan att den bomullbeklädda delen rör vid glaset. Var noga med att den bomullsbeklädda änden av topsen inte vidrör något. Se till att tops tillhörande olika personer inte under några omständigheter kommer i kontakt med varandra. När topsen torkat, placera dem i respektive papperskuvert.

Steg 4

Placera papperskuverten (innehållande topsen) i ett större kuvert tillsammans ifyllda blanketter samt skriftligt medgivande. Ditt paket är nu redo att skickas till EasyDNA för analys. Var vänligt skicka rekommenderat eller med kurir för att kunna spåra ditt paket.

Var ska jag skicka mina prov?

Prov samt blanketter skickas till:

EasyDNA,
Level 5, Amphenol Business Centre
Thanet Way, Whitstable
Kent CT5 3SB
United Kingdom

This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.